Despre

Trei parale grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor popoare ce trăiesc aici (evrei,  ţigani, etc.).  Principalul responsabil de concepţia formaţiei este Florin Iordan (fluiere, cobză) etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Acesta şi-a câştigat o bogată  cunoaştere a muzicilor tradiţionale româneşti prin multiple cercetări de teren pe care le-a făcut în lungul şi-n latul ţării.

În demersul de reconstituirea a acestui univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă pe care Anton Pann – psalt şi teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat în câteva volume numite  „Spitalul Amorului”. Se adăugă apoi: expediţii prin sate şi lucrul cu diverşi muzicanţi bătrâni, audierea unor înregistrări vechi de teren realizate de Constantin Brăiloiu, scotocirea  prin diverse culegeri de folclor muzical.

Florin Iordan (fluiere, caval, cobză)
este etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

 
A întreprins numeroase cercetări de teren în diferite regiuni ale României (o parte din ele pe cont propriu, chiar înainte de a se angaja în muzeu), lucrând cu diverşi muzicieni de tradiţie orală.
A participat alături de Speranţa Rădulescu şi Costin Moisil la realizarea ultimelor 12 CD ale seriei « Ethnophonie » (serie de Cd-uri de muzică tradiţională editată de Muzeul Ţăranului) şi a organizat numeroase concerte, festivaluri sau animaţii muzicale.
S-a implicat de asemeni în cercetarea ştiinţifică, realizând câteva articole şi comunicări ştiinţifice, în parte publicate (în România, Italia şi Bulgaria).
Toate acestea îl fac să fie principalul răspunzător de concepţia grupului Trei Parale.

Daniel Pop (voce, fluiere, caval, drâmbă, percuţie)
lucreză ca învăţător.

A urmat şcoala de muzică din Baia Mare. Ajuns în Bucureşti a învățat să cânte din fluier și blockflote. Apoi s-a alăturat consortului de blockflote Lyceum Consort. Ne-am cunoscut printr-un prieten comun, de asemenea fluieraş, iar din 2005 s-a alăturat grupului nostru. A participat la ateliere şi tabere dedicate fie fluierului, fie percuţiei. Este interesat în egală măsură de muzicile vechi, scrise sau tradiţionale dar şi de reinterpretările moderne şi fuzionale ale acestora.

Beatrice Iordan (cobză, voce)
este de formaţie actor păpuşar. 

Cel puţin aşa scrie pe patalamaua pe care o deţine. În fapt face multe lucruri: teatru, muzică, artă plastică.  Lucrează Muzeul Ţăranului Român în cadrul Atelierului de Creativitate, unde construieşte împreună cu copiii păpuşi, marionete şi siluete ce mai târziu prin viaţă în scurte piese de teatru jucate de asemenea de copii. A realizat şi câteva piese de teatru pe care le-a jucate în locuri ca: Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Civilizaţiei Tradiţionale din Sibiu, Muzeul Satului Festivalul „Zilele oraşului Sfântul Gheorghe”, Librăria Cărtureşti.
Realizează artă decorativă în principal de inspiraţie tradiţională şi bazantină. Câteva lucrări pot fi văzute pe blogul personal. Legăturile cu muzica vin din timpul liceului, când a studiat chitara. Cobza a învăţat-o mai târziu la îndemnurile lui Florin. Mai multe despre Beatrice pe blogul personal: https://iordanbeatrice.wordpress.com/

 

 

Mihai Balabaş  (vioară, contrabas)                                                                                        

Mihaieste muzician liber profesionist

A absolvit Universitatea de Muzică Bucureşti şi este implicat în proiecte muzicale foarte diferite: muzică clasică, muzică contemporană, world music, etc.

 

Scurt CV

Activitatea concertistică a formaţiei cuprinde:

– participări la festivaluri medievale (Sighişoara, Mediaş, Zalău, Braşov) şi de muzică veche (Bucureşti), la festivaluri de teatru (Câmpina, Paşcani)

– evenimente româneşti în străinătate (Transditions, Bruxelles 2006, Întâlniri culturale pe Dunăre, Budapesta 2009)

– cântări la vernisajele unor expoziţii de artă plastică (ale unor artişti ca Ştefan Câlţia, Marian Zidaru, Ioan Roman)

– concerte în cluburi bucureştene: Green Hours, Clubul Ţăranului,

– apariţii la emisiuni radio sau tv (La porţile Ceriului – Tvr Cultural realizator: Grigore Leşe, Work in progress – Tvr Cultural realizator: Valentina Băinţan).

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s