Concert Bazar II

Concert Trei parale – Bazar II. Cântări din veacul al XIX-lea

Teatrul Odeon, Sala Studio, 29 Mai 2013, ora 19.30, Pret bilet: 26,5 lei

Bazar. Cîntări din veacul al XIX-lea este o încercare de a reconstitui muzica veche românească, muzică ce s-a cântat la curţile boierilor din Moldova şi Muntenia începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea şi mergând până la mijlocul veacului al XIX-lea. După 1848, occidentalizarea accelerată avea să racordeze muzica românescă cultă la curentele muzicale europene. Această muzică, situată la jumătatea drumului între cultura înaltă şi cultura orală, este contemporană cu începuturile poeziei româneşti prin lirica erotică a lui Costache Conachi sau a fraţilor Văcăreşti. Viaţa de curte boierească răzbate în muzica epocii, ea fiind creatoarea unui repertoriu savuros şi totodată consistent.

În demersul de reconstituirea a acestui întreg univers muzical, membrii grupului Trei parale se sprijină în primul rând pe transcripţiile de epocă. Pentru muzica instrumentală, grupul aplează la primele corpusuri ceva mai consistente: Codex Moldavus şi Fr. Rouschitzki-Musique Orientale. Pentru muzica vocală, de maximă importanţă sunt broşurile pe care Anton Pann – psalt şi teoretician al muzicii bizantine – le-a adunat în câteva volume numite „Spitalul Amorului”.

Concertul este o reîntâlnire cu publicul bucureștean la un an de la lasarea celui de-al doilea volum al proiectului Bazar.

Concertul este o reîntâlnire cu publicul bucureștean la un an de la lasarea celui de-al doilea volum al proiectului Bazar.

Membrii formației: Florin Iordan: cobză, fluiere, tambură / Daniel-Mircea Pop: voce, fluiere, percuţie / Beatrice Iordan: cobză / Mihai Balabaş: vioară / George Ştefan Kudor-Ghiţescu: contrabas, percuţie

afis-trei-parale-ODEON-mic

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Concert Bazar II

 1. irina zice:

  Am urmarit emisiunea dedicata Mariei Tanase, s-a incheiat in urma cu cateva minute. A fost extraordinar! Invitatii pe masura!
  Urmaresc de multa vreme activitatea dumneavoastra, este minunat ceea ce faceti!
  Ma bucur ca v-am descoperit si va multumesc pentru ceea ce faceti. Sunt un om mai bogat sufleteste!
  Ajungeti in Ploiesti in aceasta vara??
  Va urez sa aveti zile cu soare in suflet! Sa ne bucurati in continuare cu muzica dumneavoastra!
  Cu drag,
  irina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s